Δημοτικό Σχολείο

Λουτρόπολης Θερμής

Το σχολείο μας!!

Τάξεις


Είσοδος μέλους

 

       Η  απελευθέρωση της Λέσβου από τους Τούρκους (8 Νοεμβρίου 1912) βρίσκει την    εκπαίδευση στη Θερμή να λειτουργεί με δύο σχολεία :το Αρρεναγωγείο, σε δικό του κτήριο που ονομαζόταν ¨Τσαμπάσειο¨ και το Παρθεναγωγείο που λειτουργούσε σε διάφορους νοικιασμένους χώρους. Τα προβλήματα ήταν πολλά με σημαντικότερο τις λειτουργικές δαπάνες. Η κατάσταση  χειροτέρεψε όταν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή 1922 προστέθηκαν και άλλοι μαθητές από τα προσφυγόπουλα. Τότε δημιουργήθηκε η ανάγκη της δημιουργίας ενός μεγαλύτερου σχολικού κτηρίου που θα φιλοξενούσε όλους τους μαθητές. 

   Οι πρώτες ενέργειες για την ίδρυση του νέου  διδακτηρίου ξεκίνησαν το 1926 από τον πρόεδρο της κοινότητας Δημ. Κουνέλλη και συνεχίστηκαν  το 1928 από Πρόεδρο Παναγιώτη Τσολάκη. Μετά από γενική συνέλευση όλων των σωματείων και των τοπικών αρχών πάρθηκε απόφαση η αγορά του  τουρκικού τεμένους η κατεδάφιση του και η ανέγερση στο χώρο αυτό δημοτικού σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη θέση του τουρκικού τεμένους παλαιότερα υπήρχε εκκλησία της Αγίας Παρασκευής  η οποία κατεδαφίστηκε από τους Τούρκους για να χτιστεί το τέμενος ο αύλειος χώρος το οποίου λειτουργούσε και σα νεκροταφείο. Για την υλοποίηση της απόφασης της γενικής συνέλευσης   δημιουργήθηκε ¨Επιτροπή Ανέγερσης Σχολείου¨ που κύριο στόχο είχε την συγκέντρωση χρημάτων και την επίβλεψη του έργου.

   Σημαντικό Ρόλο έπαιξε και ο  πρόεδρος Ι.Παπαδανιήλ το 1929 που έβαλε την ίδρυση του σχολείου σε πρώτη προτεραιότητα και με την  συνδρομή της ¨Επιτροπής Ανέγερσης Σχολείου¨ και της εκκλησίας  συγκέντρωσαν τα χρήματα αγόρασαν την έκταση και ανέθεσαν τα σχέδια του νέου κτηρίου στον μηχανικό Βασίλειο Μυκονιάτη από τα Πάμφιλα .

   Οι εργασίες ανοικοδόμησης ξεκίνησαν το 1930( και μάλιστα  λίγο πριν αγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα το τέμενος) και τελείωσαν το 1931.  Στην ταχύτατη εξέλιξη του έργου συνέβαλε τα μέγιστα ο Γεώργιος Παπανδρέου , λάτρης της περιοχής ο οποίος το 1930 επισκέφτηκε τη Θερμή και διέμενε στο ξενοδοχείο ¨Σάρλιτζα Πάλλας¨. Τότε ως Υπουργός  Παιδείας της κυβέρνησης  Ελ. Βενιζέλου  συνέβαλε καθοριστικά στη γρήγορη υλοποίηση των εργασιών. Στις 4 Οκτωβρίου του 1931 έγιναν τα εγκαίνια του σχολείου  και ο αγιασμός της νέας σχολικής χρονιάς .

 

 
Γιώργος Διγιδίκης - Φιλόλογος








                 

 

Create  by Panos Kammenos

Copyright © 2014. All Rights Reserved.